ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ''ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΕΚΕ''

Σκοπός του ιστολογίου είναι η κριτική των καπνικών προιόντων -και η ενημέρωση γύρω από αυτά- που κυκλοφορούν στην Ελληνική και τη Διεθνή αγορά.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : diadiktyakos.tekes@yahoo.com

Καλή Ανάγνωση .....

Ο ιστότοπος περιέχει αναφορές σε καπνικά προιόντα, καθώς και εικόνες προιόντων καπνού.

Μην προχωρήσετε στις ακόλουθες σελίδες αν είστε κάτω από 18 ετών ή κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε καπνικά προιόντα στη χώρα σας.

Σκοπός του ιστολογίου δεν είναι ούτε η διαφήμιση ούτε η παρακίνηση κάποιου να ξεκινήσει το κάπνισμα.




Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ??? ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Εν μέσω μιας βαθύτατης οικονομικής κρίσης και μια ακόμα πιο απειλητικής ύφεσης τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζουν πυρετωδώς τα ψηφοδέλτια και την προεκλογική εκστρατεία των ''δημοτικών τους αρχόντων''. Ο μεγάλος πονοκέφαλος αυτών των εκλογών είναι η εκλογή των περιφερειαρχών από την εκλογική βάση και οι διερυμμένοι δήμοι που προβλέπει ο ''Καλλικράτης''. Έτσι η νέα αυτή εκλογική διαδικασία προκαλεί μεγάλη δυσκολία στην κατάρτιση των συνδυασμών. Η συνταγή που φαίνεται να επιλέγουν τα περισσότερα κόμματα είναι ή αμιγώς πολιτικά (βουλευτικά πρόσωπα) ή άκρως αυτοδιοικητικά πρόσωπα, πάντως όχι πρόσωπα με άκρως τοπικό στίγμα. Η πρώτη κατηγορία είναι δοκιμασμένη ή δεύτερη βρίσκεται σε ''πειραματικό στάδιο''.

Η Ιπποκράτους κρατάει κρυφά τα χαρτιά της και αναμένεται να ανακοινώσει τις υποψηφιότητες της μετά την 4η Σεπτεμβρίου, όπου θα λάβουν χώρα οι εορτασμοί για την επέτειο της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Πάντως ο κ. Γιώργος Παπανδρέου απαγόρευσε στους βουλευτές του κόμματος του να είναι και υποψήφιοι περιφερειάρχες αν πρώτα δεν παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα. Αυτό αναχαίτησε πολλούς ''πράσινους'' βουλευτές από το άνοιγμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς το βουλευτικό άξιωμα πλέον συνεπάγεται μόνο τριβή για τα πολιτικά πρόσωπα.


Η Ρηγίλης ακολουθεί μια πολιτική χαμηλότατων τόνων που καταδεικνύει ότι μάλλον η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει κάποιους παραδοσιακούς γαλάζιους δήμους και περιφέρειες και δεν την νοιάζει ιδιαιτερα ένα αυτοδιοικητικό άνοιγμα. Ουσιαστικά οι επιλογές αυτές αναιρούν τις διακυρήξεις του προέδρου του κόμματος κ. Αντώνη Σαμαρά για ''αντιμνημονιακές αυτοδιοικητικές εκλογές''.


Το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν πρόσωπα. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει και στις αυτοδιοικητικές εκλογές τον φόβο του κ. Κουβέλη, ο οποίος μάλλον φαίνεται να προτιμάται από την Ιπποκράτους για την ''σύναψη αυτοδιοικητικών συμμαχιών''. Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ μένει μονήρης και αναζητά συμμαχίες με τους Οικολόγους Πράσινους. Βέβαια η Ιπποκράτους φαίνεται να κάνει άνοιγμα σε όλα τα κόμματα της Αριστεράς και τους Οικολόγους Πράσινους, καθώς φαίνεται ότι επενδύει σε αυτές τις εκλογές για την ανόρθωση του γοήτρου της και απορρόφησης των κοινωνικών αναταράξεων από την κρίση. Το ΛΑΟΣ μαλλον θα κινηθεί σε δικά του πρόσωπα, μέχρι και το όνομα του προέδρου του κ. Καρατζαφέρη ακούγεται, καθώς δεν υπάρχουν σημεία επαφής με τη Ρηγίλης. Το ΚΚΕ παραδοσιακά θα κινηθεί στις αυστηρές κομματικές του τεχνικές με έντονο αντικαπιταλιστικό και αντιμνημονιακό λόγο.


Η τελευτά συνιστώσα αυτών των εκλογών και μάλιστα άκρως υπολογίσιμη τόσο από ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η Κ. Μπακογιάννη φαίνεται να κρατά το κλειδί αυτών των εκλογών. Ήδη οι υποψήφιοι της δικής της επιρροής όπως ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο υιός της κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο κ. Νικήτας Κακλάμανης, που την υποστήριξε θερμά στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, εμφανίζονται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πρώτοι σε προτίμηση για τα αξιώματα για τα οποία έχουν θέσει υποψηφιότητα. Τρόμο προκαλεί στη Ρηγίλης η απόφαση της κ. Μπακογιάννη να μην στηρίξει (μάλλον) την απόφαση να μην στηρίξει τον υποψήφιο της νδ για το δήμο Θεσσαλονίκης κ. Γκιουλέκα, ο οποίος είχε έντονα και υπεροπτικά στηρίξει τον κ. Αντώνη Σαμαρά στα πλαίσια των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.



Όλα τα κόμματα πάντως έχουν θέσει κάποια ταμπέλα για αυτές τις εκλογές. Οι μόνοι που ποιούν την νήσσα είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ας ελπίσουμε οι ανθέλληνες του Τρεμόπουλου και του ''αγωνιστή'' Καφετζόπουλου να μην κρύβουν ως άσσο στο μανίκι τους και σε αυτές τις εκλογές το αίτημα για την αναγνώριση των Σκοπίων ως ''Μεκεδονία''.

Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

ΤΣΙΓΑΡΟΚΡΙΤΙΚΗ : Peter Stuyvesant








Οι χαλεποί καιροί που όλοι βιώνουμε έχουν επηρεάσει ή τείνουν να επηρεάσουν και τις καπνιστικές μας συνήθειες. Μπορεί ο Πρωθυπουργός της χώρας να έχει τη δυνατότητα να κάνει ''ολιγοήμερες''΄διακοπές, πολλοί, όμως, δεν είχαν καν αυτή τη δυνατότητα. Όπως γίνεται αντιληπτό η δυσμενής οικονομική κατάσταση της χώρας έχει φέρει τους καπνιστές στο απροχώρητο. Παρ' όλα αυτά ο Έλληνας δυσκολεύεται να κόψει και να περιορισει την κατανάλωση καπνικών προιόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση πωλήσεων στην αγορά στριφτού, μείωση στα έτοιμα τσιγάρα και αύξηση της κατανάλωσης των λθραίων τσιγάρων. Οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες αντιληφθηκαν την κατάσταση και προχώρησαν στην αντεπίθεση. Την αρχή έκανε η Altria Group (Philip Morris Interational) με το λανσάρισμα του Marlboro Pocket Size (υπάρχει σχετική κριτική). Ακολούθησε, λοιπόν, και η δευτερη καπνοβιομηχανία στον κόσμο η British American Tobacco Corporation ( η γνωστή μας ΒΑΤ). Ανάμεσα στα προιόντα που προχώρησε σε μείωση τιμής τους μαζί με το Prince είναι και το Peter Stuyvesant 25άρι, το οποίο πωλείται, όπως και το πρώτο στην τιμή των τριών Ευρώ (το 20άρι Peter Stuyvesant πωλείται στην τιμή των 2,50 Ευρώ). Δηλαδή, ουσιαστικά, σε τιμές προ κρίσης. Αναμένουμε κίνηση και από την Japan Tobacco Intenational (JTI). Βέβαια, προσωπικά, η τελευταία δεν βλέπω να κάνει κάποια κίνηση και αρκείται στην καλή προώθηση των προιόντων της και στο λανσάρισμα νέων σημάτων. Και αυτό γιατί έχει στην κατοχή της τους πιο δημοφιλείς καπνούς στην Ελλάδα που είναι, αυτήν την περίοδο, οι κύριοι ''παίχτες'' στη αγορά καπνού. Βέβαια άκουσα χωρις να προσδιορίζεται η εταιρεία ότι θα υπάρξει μείωση και στις τιμές των καπνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι καπνοί στην Ελλάδα πωλούνται πανάκριβα σε σχέση με άλλες χώρες, ειδικά αν συνυπολογίσουμε και την ποιότητα τους.

Σχετικά με το Peter Stuyvesant :

Ο Peter Stuyvesant (1600-1672) - στον οποίο οφείλει το όνομα του- ήταν ο τελευταίος Ολλανδός διοικητής του Νέου Άμστερνταμ που αργότερα μετονομάστηκε σε Νέα Υόρκη. Μεταξύ των έργων του ήταν η Wall Street (που πήρε το όνομα της από το τείχος που έχτισε εκεί) και το Broadway. Γι αυτό μάλιστα και στο πακέτο υπάρχει και το έμβλημα του Άμστερνταμ με τα τρια Χ, που παραπέμπουν στο σταυρό, σε σχήμα Χ, που θανατώθηκε ο Άγιος Ανδρέας, προστάτης του Άμστερνταμ.

Το εν λόγω σήμα πρωτολανσαρίστηκε στη Νότιο Αφρική το 1954 και διεθνώς το 1957. Σήμερα πωλείται σε 55 χώρες. Είναι ένα δημοφιλές σήμα στην Ολλανδία, τη Μαλαισία, τη Γαλλία, τη Νότιο Αφρική και την Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά, όπως και στη χώρα μας, τη δεκαετία του 1990 το σήμα σιγά σιγά εξαφανίστηκε. Αποτελεί τρέχον σήμα της British American Tobacco Group.


Το τσιγάρο, του κόκκινου 25άρι πακέτου (πίσσα - νικοτίνη 9 mg - 0,8 mg), παρά τη χαμηλή του τιμή που με εκανε διστακτικό ως προς αυτό που θα κάπνιζα με εξεπληξε. Το τσιγάρο ορισμός του ''VALUE FOR MONEY''. Σαν τσιγάρο όταν ανοίγεις το πακέτο βγάζει μια άσχημη μυρωδιά που σε προδιαθέτει αρνητικά, αλλά εν τέλει προσφέρει πλούσιο μεν κάπνισμα, γευστικά δε ουδέτερο. Αποτελεί τσιγάρο με χαρμάνι αμερικάικου τύπου (Βιρτζίνια, Ανατολίτικα και Μπερλευ) που παρ΄όλη την ουδετερότητα του είναι πολύ ανώτερο σε σχέση με τα χαρμάνια σημάτων που πωλούνται με 3,80. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι, σε σχέση και με τα άλλα σήμα της ''φθηνής κατηγορίας τσιγάρων'', ότι δεν σε τσιμπάει καθόλου στο λαιμό. Αξίζει τόσο για δοκιμή όσο και για μόνιμο κάπνισμα, ακόμα και σε περιόδους μη κρίσης.

Το μπλε 25άρι Peter Styvesant (πίσσα - νικοτίνη 4 mg - 0,4 mg) είναι από τα αρκετά καλά ''ελαφριά'' τσιγάρα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελληνική αγορά . Γεύση πλούσια, όμως υπερβολικά ουδέτερη, αλλά μην φανταστείτε τίποτα ιδιαίτερο. Το τσιγάρο ''αγκομαχάει'' να βγάλει λίγο καπνό παραπάνω, αλλά το φίλτρο δεν το αφήνει με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται πλήρως η γεύση του τσιγάρου. Προσωπικά μου βγάζει μια γεύση που θυμίζει αποστείρωση. Βέβαια αυτό το έχω παρατηρήσει σε όλα τα τσιγάρα της ελαφριάς κατηγορίας. Η μόνη εταιρεία η οποία πραγματικά διακρίνεται στην κατηγορία των αρκετά ''ελαφριών'' τσιγάρων είναι η Philip Morris (Altria Group) με τα πολύ καλά προιόντα της σε αυτήν την κατηγορία, το Marlboro Silver και Philip Morris.


Τρέχουσα τιμή 25άρι κόκκινο - μπλε : 3,00 €


Βαθμολογία (συναρτήσει και της τιμής του)- κόκκινο- : επάξια 9/10
Βαθμολογία (συναρτήσει και της τιμής του)-μπλε- : 5/10


Ανανέωση κριτικής για το Peter Stuyvesant κόκκινο (1/9/2011)

Η γεύση του εν λόγω σήματος έγινε λίγο πιο ''σκληρή'', κάτι που το νιώθεις αμέσως στο λαιμό. Βέβαια δεν είναι ικανή να σου προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στο λαιμό. Ίσως, όμως, αυτή η αλλαγή του δίνει μια πιο ιδιαίτερη γεύση. Κατά τα άλλα ο ουδέτερος και ευκολοκάπνιστος χαρακτήρας του παραμένουν. Πολύ συμπαθητικό και το νέο πακετάκι του σε σχέση με το παλιό. Η ΝΕΑ τρέχουσα τιμή του σήματος είναι τα 3,70 (25αρι πακέτο). Μάλιστα άκουσα ότι η εταιρεία έχει αποσύρει τα πακέτα με τα 3,30 ώστε να έρθουν τα πακέτα με τη νέα τιμή. Γι αυτό σε μερικά περίπτερα, ίσως, υπάρχει έλλειψη του εν λόγω σήματος. Παρ' όλα αυτά μπορεί να υπάρχει το Peter Stuyvesant κόκκινο μαλακό που έχει τη νέα τιμή.

Η νέα βαθμολογία λόγω αυτής της μικρής αλλαγής στη γεύση σε συνάρτηση, όμως, με την ανταγωνιστικότατη τιμή για τους καιρους που ζούμε :

8 με 8,5/10