ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ''ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΕΚΕ''

Σκοπός του ιστολογίου είναι η κριτική των καπνικών προιόντων -και η ενημέρωση γύρω από αυτά- που κυκλοφορούν στην Ελληνική και τη Διεθνή αγορά.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : diadiktyakos.tekes@yahoo.com

Καλή Ανάγνωση .....

Ο ιστότοπος περιέχει αναφορές σε καπνικά προιόντα, καθώς και εικόνες προιόντων καπνού.

Μην προχωρήσετε στις ακόλουθες σελίδες αν είστε κάτω από 18 ετών ή κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε καπνικά προιόντα στη χώρα σας.

Σκοπός του ιστολογίου δεν είναι ούτε η διαφήμιση ούτε η παρακίνηση κάποιου να ξεκινήσει το κάπνισμα.




Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΤΣΙΓΑΡΟΚΡΙΤΙΚΗ : ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ CAMEL

















Τα Camel ενδεχομένως να είναι τα τσιγάρα με την μεγαλύτερη ιστορία διεθνώς. Το Camel μετά από πρωτότυπες διαφημίσεις που το καλωσόριζαν στην αγορά (Οι καμήλες έρχονται) εισήχθη στην αγορά των Η.Π.Α. το Καλοκαίρι του 1913 από την RJ Reynolds. Τα Camel έχουν ενδεχομένως το καλύτερο και πιο αναγνωρίσιμο πακέτο στην ιστορία του τσιγάρου και προσωπικά το θεωρώ το καλύτερο. Δυστυχώς σήμερα το μόνο πακέτο που έχει την νοσταλγική εικόνα της καμήλας είναι το άφιλτρο. Παρότι ήταν ένα τσιγάρο μαζικής παραγωγής διακρινόταν για την ποιότητα του στα καπνά τα οποία ήταν Βιρτζίνια και Turkish. Ορόσημο στην ιστορία αυτού του τσιγάρου είναι οι διαφημίσεις της εν λόγω μάρκας με έμβλημα τον Joe Camel αλλά και η διαφήμιση ότι ''Οι γιατροί προτιμούν Κάμελ''. Να σημειωθεί ότι το 1931 τα Camel εισήγαγαν το σελοφάν στα πακέτα τους ώστε να διατηρείτε καλύτερα ο καπνός των τσιγάρων. Στην Ελλάδα τα Camel παρασκευάζονταν από την Καρέλια Α.Ε. μέχρι το 2001 και οι καπνιστές που τα πρόλαβαν μιλάνε για ένα ιδιαίτερο τσιγάρο που υπερτερούσε πολλών camel που διατίθεντο σε άλλες χώρες. Καταληκτικής σημασίας για τα Camel είναι το 1999. Το έτος αυτό τα δικαιώματα των τσιγάρων, για τις αγορές εκτός Η.Π.Α., της RJ Reynolds με εξαίρεση το Natural American Spirit πουλήθηκαν Japan Tobacco International. Το πακέτο στα Camel με φίλτρο άλλαξε, η παραγωγή του εν λόγω τσιγάρου από την Καρέλια Α.Ε. σταμάτησε και όπως παρατήρησαν και οι καπνιστές του ‘’παλιού’’ Camel έπεσε και η ποιότητα στα καπνά και ως εκ τούτου στη γεύση. Να σημειωθεί ότι το Camel των Η.Π.Α. ακόμα και σήμερα διατηρεί τη γεύση του παρελθόντος. Μάλιστα βγαίνει σε άλλες παραλλαγές, όπως τα Turkish Royals και μια περίοδο βγήκαν και τα θρυλικά στο χώρο των συλλεκτών Camel tins με διάφορες παραλλαγές του εν λόγω τσιγάρου. Να σημειωθεί ότι όπως και στις Η.Π.Α. έτσι και στις διεθνείς αγορές κυκλοφορούν ανά χρονικά διαστήματα συλλεκτικά πακέτα Camel που παρουσιάζουν μέσα από εικόνες το θρυλικό έμβλημα της καμήλας.

Camel Άφιλτρο: Το Camel Άφιλτρο που κυκλοφορεί στην Ελληνική αγορά είναι ένα μέτριο τσιγάρο με πολύ, όμως, φυσική γεύση σε σχέση με Lucky Strike άφιλτρο. Η γεύση του είναι στυφή χωρίς κάτι ιδιαίτερο δεν πρέπει να έχει ανατολίτικα και αυτό φαίνεται και από την επιγραφή με τα καπνά στο πίσω μέρος του πακέτου που δεν γράφει τίποτα για ανατολίτικα. Από την άλλη το Γερμανικό άφιλτρο μου άρεσε αρκετά. Πρέπει να έχει τούρκικα καπνά μέσα, όπως γράφει και στο πακέτο, καθώς μερικές τζούρες μου θύμισαν το Orienta. Γενικά εξαιρετικά απαλός και μυρωδάτος καπνός.

Camel σκληρό πακέτο με φίλτρο καφέ: To θεωρώ από τα πιο άγευστα τσιγάρα χωρίς χαρακτήρα. Για ανατολίτικα ούτε λόγος.

Camel Natural full flavor: Ένα δίκαιο τσιγάρο για τα Ελληνικά δεδομένα. Ωραίο χαρμάνι με έντονη γεύση και κάποια ανατολίτικα. Να σημειωθεί ότι αυτό το τσιγάρο φτιάχνεται από ολόκληρα φύλλα καπνού και χωρίς αρώματα. Δεν είναι τσιγάρο 100% χωρίς πρόσθετα, όπως το NAS. Παραμένει, όμως, μια καλή επιλογή για την Ελληνική αγορά που δεν διακρίνεται για τα τσιγάρα της χωρίς πρόσθετα. Αλλά και μια καλή γευστικά επιλογή. Προσωπικά το θεωρώ αρκετά βαρύ ακόμα και για τις περιεκτικότητες του με έντονο (φυσικό) άρωμα. Γι αυτό το θεωρώ ιδανικό μετά από μεγάλα γεύματα και συντροφιά ενός καλού ουίσκι, καθώς προσθέτει μια καπνιστή νότα στη γεύση του τελευταίου. Ωραίο το πακετάκι του με μοντέρνο σχεδιασμό. Σε άλλες χώρες το εν λόγω τσιγάρο τιτλοφορείται Camel Essential.

Καπνός Camel: O καπνός Camel είναι για τα Ελληνικά δεδομένα μια καλή επιλογή (χαρμάνι Βιρτζίνια). Ειδικά οι καπνιστές του Old Horborn θα τον λατρέψουν καθώς έχει καλά στοιχεία τόσο από τον μπλε όσο και από τον κίτρινο, καθώς στην ουσία αποτελεί μείγμα τους. Ωραίο το πακετάκι του. Ο Γερμανικός καπνός που είναι αμερικάνικο χαρμάνι σίγουρα πολύ ανώτερος από το δικό μας, αλλά δεν στέκεται επάξια δίπλα στους καπνούς της Γερμανικής αγοράς. Η γεύση του απροσδιόριστη. Μου θύμισε έναν αναβαθμισμένο Old Horborn κίτρινο. Μεγάλο του συν είναι ότι έχει το κλασσικό σχέδιο του Camel Άφιλτρου.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ : Camel Black

Το Camel Black (αναλογίες : 10, 08, 9) το δοκίμασα στο Βέλγιο στην τιμή των 4 € όταν τα τσιγάρα τιμής marlboro είναι στα 4,70 περίπου. Κατ' αρχάς να σημειώσω ότι τα πακέτα τσιγάρων στο Βέλγιο στην πίσω πλευρά του πακέτου έχουν αναρτημένες εικόνες σχετικές με τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Τώρα το τσιγάρο είναι μεγέθους marlboro gold touch και απελπιστικά ευκολόκαυστο, δηλαδή τσιγάρο που καπνίζεται σε χρόνο max τα τρία λεπτά. Ωραίο χαρμάνι, όμως, δυνατό και γευστικό. Μου θύμισε ένα marlboro red στο πιο δυνατό (καθώς είναι κοντά στις αναλογίες του marlboro red, αλλά έχει πολύ πιο μικρό μέγεθος)και με πιο γλυκιά και απολαυστική γεύση που δεν ενοχλεί το λαιμό. Το προτείνω για μια δοκιμή. Πάρα πολύ συμπαθητικό και το πακετάκι του.



Βαθμολογία :
Camel Άφιλτρο (Ελλάδα): 5/10
Camel Άφιλτρο (Γερμανία) 8/10
Camel σκληρό πακέτο με φίλτρο καφέ (Ελλάδα): 3/10
Camel Natural full flavor (Ελλάδα): 7/10
Καπνός Camel (Ελλάδα): 6/10
Καπνός Camel (Γερμανία): 5,5/10
Camel Black (Βέλγιο) 6/10


ΥΓ 1 Οι καπνοί Camel βαθμολογούνται σε συνάρτηση με τους καπνούς που κυκλοφορούν στις αγορές των καπνών αυτών.

ΥΓ 2 Το Camel Άφιλτρο (Ελλάδα) και το Camel Natural full flavor βαθμολογούνται στο πλαίσιο της Ελληνικής αγοράς.



ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Λόγω της παρανόησης που δημιουργήθηκε να σημειώσω ότι η φρασιολογία που χρησιμοποίησα αναφορικά με τα ανατολίτικα δεν υπονοεί παντελή έλλειψη τους, αλλά ποσότητα ή ποιότητα αυτών που δεν καθίσταται άξια μνείας, κατά την προσωπική μου άποψη.




-ΣΥΝΤΟΜΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ-

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

ΤΣΙΓΑΡΟΚΡΙΤΙΚΗ : ORIENTA







Ότι και να πει κάποιος για αυτό το τσιγάρο είναι λίγο. Κλασσικό χαρμάνι με τούρκικα ανατολίτικα καπνά υψηλής ποιότητας. Προιόν της Γερμανικής εταιρείας Haus Bergmann που τώρα έχει εξαγοραστεί από την BAT.Να σημειωθεί ότι είναι άφιλτρο και αποτελεί το μόνο παράδειγμα κλασσικού τσιγάρου τούρκικου τύπου στη σύγχρονη αγορά τσιγάρων. Το τσιγάρο αυτό διατίθεται μόνο στην Γερμανική αγορά. Δύσκολο στην ανεύρεση και απ' ότι μου είπαν μάλλον η παραγωγή του σταμάτησε. Το καλύτερο χαρμάνι ανατολίτικου τύπου που έχω δοκιμάσει και προσωπικά το θεωρώ ανώτερο από το πολυτελές Sobraine Black Russian. Την γευστική αξία αυτού του τσιγάρου την καταλαβαίνεις από την πρώτη ρουφηξιά. Καπνός γλυκύταττος με ωραίο πλούσιο και μυρωδάτο όγκο καπνού και μοναδικό χαρακτήρα τόσο κατά την εισπνοή όσο και στην εκπνοή. Είναι το μόνο τσιγάρο του οποίου ο εκπνεόμενος καπνός στο περιβάλλον μυρίζει απίστευτα και όχι σαν κάρβουνο, όπως σε όλα τα άλλα τσιγάρα. Καπνίζοντας αυτό το τσιγάρο αντιλαμβάνεσαι όχι μόνο τι θα πει τσιγάρο, αλλά και καλά ανατολίτικα τούρκικου τύπου. Καμία σχέση με τον δικό μας Άσσο, ακόμα και τον παλιό άφιλτρο, καθώς τα καπνά του Orienta δεν έχουν αυτή τη δυνατή γεύση αλλά ένα ντελικάτο άρωμα. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του τσιγάρου είναι ότι δεν τσιμπάει καθόλου τον λαιμό. Το πακετάκι καλαίσθητο και παλιομοδίτικο χωρίς βέβαια κάτι το ιδιαίτερο.

Προσωπικά το θεωρώ ότι καλύτερο έχω καπνίσει στο χώρο του καπνού εν γένει (Το Έξελενς μοναδικό στο είδος του και στην Ελληνική αγορά, αλλά μπροστά στο Orienta δεν πιάνει πραγματικά μία). Αν βρεθείτε στην Γερμανία ψάξτε το και δεν θα σας απογοητεύσει.

Τιμή : 5,25 ευρώ (20 τσιγάρα)

Βαθμολογία 9,5+/10.