ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ''ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΕΚΕ''

Σκοπός του ιστολογίου είναι η κριτική των καπνικών προιόντων -και η ενημέρωση γύρω από αυτά- που κυκλοφορούν στην Ελληνική και τη Διεθνή αγορά.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : diadiktyakos.tekes@yahoo.com

Καλή Ανάγνωση .....

Ο ιστότοπος περιέχει αναφορές σε καπνικά προιόντα, καθώς και εικόνες προιόντων καπνού.

Μην προχωρήσετε στις ακόλουθες σελίδες αν είστε κάτω από 18 ετών ή κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε καπνικά προιόντα στη χώρα σας.

Σκοπός του ιστολογίου δεν είναι ούτε η διαφήμιση ούτε η παρακίνηση κάποιου να ξεκινήσει το κάπνισμα.




Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Καπνός Lucky Strike (Βέλγιο)

Όλοι ανεξαιρέτως έχουμε τσιγάρα από το καπνιστικό μας παρελθόν που μας λείπουν και θα κάναμε τα αδύνατα για τα αδυνατά να τα ξανακαπνίσουμε. Όταν μας δίνεται η ίδια ή έστω παραπλήσια ευκαιρία πετάμε πάνω σε σύννεφα καπνού. Το δικό μου καπνιστικό ανικανοποίητο από το παρελθόν μου ήταν το Lucky Strike Red πριν το κατακρεουργήσει πριν κάποια χρόνια η BAT (Για την ιστορία του εν λόγω σήματος, αλλά και κριτικές υπάρχει εκτενής ανάρτηση). Λοιπόν τα παραπάνω συναισθήματα και η απόλαυση του τότε επέστρεψε στα πνευμόνια μου δοκιμάζοντας τον κόκκινο καπνό λάκυ από το Βέλγιο.

Το χαρμάνι του είναι αμερικάνικο σχετικα ανοιχτόχρωμων καπνών, όπως στο παλιό λάκυ. Μάλιστα είναι πολύ καλα ψιλοκομμένος (fine cut)- μάλιστα ο καπνός διαχωρίζεται χειροποίητα- και με πολύ καλά επίπεδα υγρασίας. Οι αναλογίες των διάφορων καπνών στο χαρμάνι είναι πολύ καλά μετρημένες με αποτέλεσμα να προσφέρει ένα γεμάτο, πλούσιο και βαρύ κάπνισμα. Πάρα πολύ ωραίο το πακετάκι του. Βγαίνει σε έκδοση 40 γρ στην παργματικά απίστευτη τιμή των 4,20 €. Υπάρχουν και άλλες ελαφρύτερες εκδοχές του που δεν δοκίμασα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω καπνός δεν έχει καμία σχέση με τον λάκυ κόκκινο που κυκλοφορεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες (χαρμάνι βιρτζίνια - μπέρλευ), τον οποίο τον θεωρώ σκαλωσίες κατώτερο από τον βέλγικο. Πάντω λόγω παντελούς έλλειψη γνώσεων περί της γαλλικής ή της φλαμανδικής δεν γνωρίζω αν ο συγκεκριμένος καπνός είναι απλά μια συλλεκτική έκδοση.

Βαθμολογία : 8+/10

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

- Cheap illegal cigarettes … - No, thanks ….

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε συνάρτηση με την αλόγιστη και κατακόρυφη άνοδο των φόρων, καθώς και μια άλλη σωρεία μέτρων περιορισμού και ελέγχου στην αγορά των καπνικών προϊόντων έχει αναδείξει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας ολοένα αυξανόμενη αγορά, αυτή των λαθραίων τσιγάρων. Πλέον δεν υπάρχει πεζοδρόμιο στο οποίο δεν θα βρεις ένα λαθραίο πακέτο τσιγάρα τσαλακωμένο και ακόμα και πολλούς να τα καπνίζουν σε δημόσια θέα.

Τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας πλασάρονται ως από τους ‘‘πλανόδιους πωλητές’’ ως νόμιμα αφορολόγητα τρίτων κρατών, γι αυτό δεν έχουν και Ελληνικά γράμματα πάνω τους καθώς και προειδοποιητικές ταμπέλες (για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος). Το εμπόριο αυτό το οποίο σημειώνει τεράστια άνθιση αποτελείται από τσιγάρα που προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας. Βέβαια έρχεται να προστεθεί σε ένα μικρής κλίμακας παρεμπόριο που ήδη υπήρχε στις λαϊκές αγορές από συγκεκριμένες ομάδες και αφορούσε κυρίως Ελληνικά brand που πλασάρονταν ως αφορολόγητα αυθεντικά.

Δυστυχώς, όμως, τα λαθραία τσιγάρα δεν είναι μια αναγκαία λύση, ένα αναγκαίο κακό στον καιρό της κρίσης ποσό δε μάλλον μια επιθετική κίνηση απέναντι στις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες και στην τελική στο συγκεκριμένο θέμα δεν φταίνε καθόλου, καθώς οι φόροι επιβάλλονται αποκλειστικά και μόνο από το Κράτος και, πλέον, στη σύγχρονη αγορά καπνικών προϊόντων το Κράτος, μέσω των φόρων, καθορίζει τις τιμές και όχι οι καπνοβιομηχανίες που μάλιστα συνήθως ρίχνουν και την τιμή προς τα κάτω. Μάλιστα τα λαθραία τσιγάρα, καθώς δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο, είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθώς δεν ελέγχονται ούτε ως προς τα μη καιόμενα συστατικά τους υγειονομικά, ούτε ως προς τον καπνό που περιέχουν, ο οποίος μπορεί και να περιέχει συστατικά απαγορευμένα προς χρήση, καθώς και ούτε ως προς τις συνθήκες φύλαξης, εμπορίας και διάθεσης των εν λόγω προϊόντων. Αυτό καθιστά αυτά τα τσιγάρα ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία (σε σχέση με τα τσιγάρα που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο) και με συνέπειες που δεν μπορούν να μετρηθούν ποιοτικά.
Παράλληλα η παρασκευή τους γίνεται σε χώρους αμφιβόλου υγιεινής και η εμπορία τους με τρόπους αμφισβητούμενους, που καθαρά σχηματικά δεν θα υιοθετούσε ο ψιλικατζής της γειτονιάς που απλά δεν κόβει απόδειξη. Κάποια πρόσθετα στοιχεία συνδέουν το συγκεκριμένο εμπόριο στη χορεία του οργανωμένου εγκλήματος. Σχετικά είναι και δύο βίντεο της British American Tobacco Corporation που διερευνούν πολύ συνοπτικά και συνάμα διεξοδικά το όλο ζήτημα. Αξίζει πραγματικά να τα δείτε.

Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να δει διεξοδικά την όλη κατάσταση και κυρίως να αντιληφθεί ότι οι ευκαιριακές ΄΄επιδρομές΄΄ σε αποθήκες λαθραίων τσιγάρων, δυστυχώς, δεν λύνει το πρόβλημα, απλά αφαιρεί από ένα ΄΄γωνιακό μικρομάγαζο΄΄ προσωρινά το εμπόρευμα.







Σάββατο 2 Ιουνίου 2012

George Karelias and Sons R.Y.O. λευκός



Ένα νέο δημιούργημα στο χώρο του καπνού στριφτού κυκλοφόρησε πριν μερικούς μήνες στην Ελληνική αγορά από την Καρέλια Α.Ε., ο καπνός ‘‘Καρέλια λευκός’’ (smoother taste). H έντονη κινητικότητα των ανταγωνιστριών εταιριών στο συγκεκριμένο χώρο, καθώς τα περιορισμένα οικονομικά των Ελλήνων καταναλωτών δεν επιτρέπουν πειραματισμούς στο χώρο του πανάκριβου, πλέον, έτοιμου τσιγάρου δεν άφησε αδιάφορη την καλαματιανή επιχείρηση, η οποία έστω και καθυστερημένα, απάντησε στους ανταγωνιστές της. Οι προσδοκίες, βέβαια, των καταναλωτών της εταιρίας στρέφονταν σε ένα ποιοτικό ανατολίτικο χαρμάνι, δρόμο που άνοιξε η Philip Morris με την κυκλοφορία κυρίως του Marlboro gold και του κόκκινου διαψεύστηκαν, καθώς ο καπνός είναι χαρμάνι βιρτζίνια καπνών.
Συγκεκριμένα το χαρμάνι αποτελείται από ανοιχτόχρωμα καπνά βιρτζίνια και ήπια μπέρλευ χωρίς πολλά σκουπιδάκια και σε λογικά επίπεδα ''υγρασίας''. Αυτό, όμως, που πέτυχε η εταιρεία είναι να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς των καπνιστών που στη συντριπτική τους πλειονότητα ζητά ελαφριά χαρμάνια όχι γευστικά , αλλά αναλογικά σε πίσσα και νικοτίνη (ενδεικτική η κατακόρυφη άνοδος των πωλήσεων του λευκού old holborn και η παρουσία του χωρίς υπερβολή στα δύο από τα τρία τραπέζια καπνιστών στριφτού). Πολύ θετικό του εν λόγω καπνού του Καρέλια, σε αντίθεση με το αδερφάκι του, είναι ότι δεν έχει τόσα πολλά αρώματα στο χαρμάνι του. Πάντως η γεύση του είναι αρκετά πλούσια σε συνάρτηση με τις αναλογίες του και προσφέρει ένα στρωτό ήπιο κάπνισμα με πλούσιο όγκο εκπνεόμενου καπνού, πάντα για τις αναλογίες του. Σίγουρα πολλές σκάλες ανώτερος και ποιοτικά και γευστικά από τον old holborn λευκό του οποίου το κάπνισμα μόνο τσιγάρο δεν θυμίζει. Αξίζει σίγουρα δοκιμής και αξίζει για καθιέρωση, όντας και Ελληνικό προιόν, από τους καπνιστές της συγκεκριμένης κατηγορίας. Στα θετικά του και το έυκολο στρίψιμο που προσφέρει. Πάντως εμπορικά πάει αρκετά δυναμικά. Πολύ ωραία και η παραλλαγή του κανονικού στη συσκευασία του. Ας ελπίσουμε η επιτυχία αυτών των σημάτων να ωθήσει άμεσα στην Καρέλια στην κυκλοφορία ενός premium ανατολίτικου καπνού και ας κάνει και κάτι παραπάνω.

George Karelias and Sons R.Y.O. λευκός 8+/10 (για την κατηγορία του)

-η παρούσα βαθμολογία αφορά κάπνισμα με medium σιγαρόχαρτο-


-Κυκλοφορεί σε συσκευασία των 20 gr-