ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ''ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΕΚΕ''

Σκοπός του ιστολογίου είναι η κριτική των καπνικών προιόντων -και η ενημέρωση γύρω από αυτά- που κυκλοφορούν στην Ελληνική και τη Διεθνή αγορά.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : diadiktyakos.tekes@yahoo.com

Καλή Ανάγνωση .....

Ο ιστότοπος περιέχει αναφορές σε καπνικά προιόντα, καθώς και εικόνες προιόντων καπνού.

Μην προχωρήσετε στις ακόλουθες σελίδες αν είστε κάτω από 18 ετών ή κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε καπνικά προιόντα στη χώρα σας.

Σκοπός του ιστολογίου δεν είναι ούτε η διαφήμιση ούτε η παρακίνηση κάποιου να ξεκινήσει το κάπνισμα.




Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

- Cheap illegal cigarettes … - No, thanks ….

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, σε συνάρτηση με την αλόγιστη και κατακόρυφη άνοδο των φόρων, καθώς και μια άλλη σωρεία μέτρων περιορισμού και ελέγχου στην αγορά των καπνικών προϊόντων έχει αναδείξει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας ολοένα αυξανόμενη αγορά, αυτή των λαθραίων τσιγάρων. Πλέον δεν υπάρχει πεζοδρόμιο στο οποίο δεν θα βρεις ένα λαθραίο πακέτο τσιγάρα τσαλακωμένο και ακόμα και πολλούς να τα καπνίζουν σε δημόσια θέα.

Τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας πλασάρονται ως από τους ‘‘πλανόδιους πωλητές’’ ως νόμιμα αφορολόγητα τρίτων κρατών, γι αυτό δεν έχουν και Ελληνικά γράμματα πάνω τους καθώς και προειδοποιητικές ταμπέλες (για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος). Το εμπόριο αυτό το οποίο σημειώνει τεράστια άνθιση αποτελείται από τσιγάρα που προέρχονται κυρίως από χώρες της Ασίας. Βέβαια έρχεται να προστεθεί σε ένα μικρής κλίμακας παρεμπόριο που ήδη υπήρχε στις λαϊκές αγορές από συγκεκριμένες ομάδες και αφορούσε κυρίως Ελληνικά brand που πλασάρονταν ως αφορολόγητα αυθεντικά.

Δυστυχώς, όμως, τα λαθραία τσιγάρα δεν είναι μια αναγκαία λύση, ένα αναγκαίο κακό στον καιρό της κρίσης ποσό δε μάλλον μια επιθετική κίνηση απέναντι στις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες και στην τελική στο συγκεκριμένο θέμα δεν φταίνε καθόλου, καθώς οι φόροι επιβάλλονται αποκλειστικά και μόνο από το Κράτος και, πλέον, στη σύγχρονη αγορά καπνικών προϊόντων το Κράτος, μέσω των φόρων, καθορίζει τις τιμές και όχι οι καπνοβιομηχανίες που μάλιστα συνήθως ρίχνουν και την τιμή προς τα κάτω. Μάλιστα τα λαθραία τσιγάρα, καθώς δεν υπόκεινται σε κανέναν απολύτως έλεγχο, είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθώς δεν ελέγχονται ούτε ως προς τα μη καιόμενα συστατικά τους υγειονομικά, ούτε ως προς τον καπνό που περιέχουν, ο οποίος μπορεί και να περιέχει συστατικά απαγορευμένα προς χρήση, καθώς και ούτε ως προς τις συνθήκες φύλαξης, εμπορίας και διάθεσης των εν λόγω προϊόντων. Αυτό καθιστά αυτά τα τσιγάρα ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία (σε σχέση με τα τσιγάρα που κυκλοφορούν νόμιμα στο εμπόριο) και με συνέπειες που δεν μπορούν να μετρηθούν ποιοτικά.
Παράλληλα η παρασκευή τους γίνεται σε χώρους αμφιβόλου υγιεινής και η εμπορία τους με τρόπους αμφισβητούμενους, που καθαρά σχηματικά δεν θα υιοθετούσε ο ψιλικατζής της γειτονιάς που απλά δεν κόβει απόδειξη. Κάποια πρόσθετα στοιχεία συνδέουν το συγκεκριμένο εμπόριο στη χορεία του οργανωμένου εγκλήματος. Σχετικά είναι και δύο βίντεο της British American Tobacco Corporation που διερευνούν πολύ συνοπτικά και συνάμα διεξοδικά το όλο ζήτημα. Αξίζει πραγματικά να τα δείτε.

Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να πάρει τα μέτρα της και να δει διεξοδικά την όλη κατάσταση και κυρίως να αντιληφθεί ότι οι ευκαιριακές ΄΄επιδρομές΄΄ σε αποθήκες λαθραίων τσιγάρων, δυστυχώς, δεν λύνει το πρόβλημα, απλά αφαιρεί από ένα ΄΄γωνιακό μικρομάγαζο΄΄ προσωρινά το εμπόρευμα.







11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε γεμίσει λαθραία στην Αθήνα και η αστυνομία δεν κάνει τίποτα. Ειδικά οι Πακιστανοί καπνίζουν Gold Mount έτσι απροκάλυπτα στο δρόμο, σε κοινή θέα και κανείς δεν αντιδρά.

Αυτά τα τσιγάρα είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Δεν γνωρίζουμε αν είναι αυθεντικά.

peliplanwmenos είπε...

Πργματικά το απόλυτο τίποτα από τις αστυνομικές αρχές ... Το παρεμπόριο ανθεί χιλιάδες Έλληνες χάνουν τις δουλειές τους, το Κράτος χάνει του κόσμου τα χρήματα από τους φόρους κλπ κλπ, ενώ την ίδια η ώρα αμφίβολης ποιότητας εμπορεύματα πουλούνται κυριολεκτικά πάνω σε δρόμους και πλατείες. Και φυσικά εξαθλιώνουμε την Ελληνική κοινωνία για να μην θίξουμε μερικές ομαδούλες ... Ειδικά τα τσιγάρα προσθέτουν ένα υπαρκτό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία κυριολεκτικά, καθώς και το παθητικό κάπνισμα αυτών των τσιγάρων είναι λίαν επιβλαβές.

Ανώνυμος είπε...

Έχω δει ακόμα και αστυνομικό να καπνίζει Gold Mount...σε αυτό το σημείο έχουμε φτάσει.


Για το παθητικό κάπνισμα από ότι λένε έρευνες είναι σαν να καπνίζεις 15 τσιγάρα το χρόνο αν συζείς με καπνιστής, σε αντίθεση με ότι ισχυρίζεται η γνωστή προπαγάνδα.

Ακόμα και αν τα τσιγάρα αυτά είναι όντως αυθεντικά σίγουρα το θέμα των χαμένων φόρων παραμένει. Εκεί που εμφανίζονται κατά καιρούς κάποια λαθραία στις γνωστές περιοχές της Αθήνας. Τώρα μπορείς να βρεις λαθραία σε κάθε μεγάλο δρόμο ή πλατεία και δεν χρειάζεται καν να ξέρεις που θα πας...στα διαφημίζουν στη μέση του δρόμου.

peliplanwmenos είπε...

Για το παθητικό κάπνισμα αναφέρομαι στα παράνομα τσιγάρα που μπορεί να περιέχουν στο ''χαρμάνι'' τους επιβλαβέστερες ουσίες από τα νόμιμα πωλούμενα τσιγάρα. θα συμφωνήσω μαζί σου Μάυρο Ρόδο ότι η δουλειά γίνεται πολύ οργανωμένα ... Για τον αστυνομικό ουδέν σχόλιο. Πάντως η συγκεκριμένη στάση είναι ενδεικτική του τέλματος της Ελληνικής οικονομίας - κοινωνίας. Μην γελιόμαστε. Πάντως αν τα τσιγάρα που αναφέρεις αν είναι απλά λαθραία κανείς δεν ξέρει ...

Ανώνυμος είπε...

Που και απλά λαθραία να είναι, φίλε περιπλανώμενε, ποιος ξέρει σε τι συνθήκες φυλάσσονται;

Δεν πιστεύω πως πάσχουμε από ανεπάρκεια αλλά από αδιαφορία. Δεν πρόκειται για ιταλικές μαφίες να τηρούμε την ομερτά και το αστυνομικό δυναμικό να αδυνατεί να δράσει γιατί αντιμετωπίζει στρατούς αλλά για σπείρες παράνομων τσιγάρων, που στο κάτω κάτω θα έπρεπε πλέον να είναι η πιο απλή υπόθεση για την αστυνομία αφού είναι ένα πρόβλημα που εδρεύει στην Αθήνα για πάνω από μισό αιώνα.

Πετρος ο Μποεμ είπε...

To θεμα ειναι πως ο κοσμος δεν εχει σαλιο,για αυτο καπνιζει αυτες τις μπουρδες.Να μειωθει η φορολογια,να πανε τα πακετα στα 2 Ευρω και δεν θα αγορασει κανεις Gold Mountain.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα και τα 2 € Πέτρο πολύ είναι, ο καπνός δεν είναι τόσο ακριβώς. Αλλά φυσικά έχεις απόλυτο δίκιο. Αυτός ο Φόρος τσακίζει. Ειδική κατανάλωση τον βαπτίζουμε σε πολιτικά ορθή ορολογία, σε κανονική ορολογία αισχροκέρδια από την αγορά καπνού ενισχυόμενη από προπαγάνδα.

Πέπε είπε...

Παιδιά, η βασική διάσταση του ζητήματος είναι η οικονομική. Έχουμε αφενός τον πελάτη που θα τα πάρει γιατί δεν αντέχει η τσέπη του να πάρει κανονικά τσιγάρα, αφετέρου τη ζημιά που υφίστανται οι εταιρείες, και τα διαφυγόντα κέρδη για το κράτος. Αυτά τα τρία όμως είναι φαύλος κύκλος. Ακριβώς ο ίδιος όπως με κάθε παραεμπόριο, π.χ. τους υπαίθριους με τις τσάντες-μαϊμού Λουί Βιτόν. Και όταν καμιά φορά το κράτος αποφασίζει να κάνει κάτι, έτσι για τα μάτια, την πληρώνουν συνήθως οι πωλητές, που δε λέω παράνομοι είναι και παίρνουν τα ρίσκα τους αλλά φυσικά δεν είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα, η τελευταία τρύπα του ζουρνά είναι.

Τώρα τα υπόλοιπα, αν αυτά τα τσιγάρα είναι πιο βλαβερά, τ' ακούω λίγο βερεσέ. Ό,τι και να 'ναι, τσιγάρα είναι. Όσο για την ποιότητα, που μπορεί να υποστεί σοβαρές ζημιές από τις ό,τι να 'ναι συνθήκες φύλαξης, φαντάζομαι πως ό,τι πληρώνεις παίρνεις.

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά εγώ σήμερα πήρα ένα λαθραίο πακέτο, κυρίως επειδή έκανε 1 ευρώ και μου το πλάσαραν στη μέση του δρόμου, αλλά μετά από αυτά που άκουσα από εσάς και από άλλους δεν ξέρω, να πάρω το κανονικό το πακέτο με τα 3.80 και να 'χω το κεφάλι μου ήσυχο ή να μείνω με το ενάευρω? Σημειωτέον ότι αυτά τα κοντά 3 ευρώ διαφορά είναι 150 ευρώ το μήνα.

Ανώνυμος είπε...

Πάντα πιο ήρεμοι οι γυάλινοι πύργοι, και τι αρμονικά τα λόγια των γυαλέμπορων. Και πόσο λαμπερός φαντάζει μέσα τους ο λήθαργός σου ο χρυσός.

Μα σαν ξυπνήσεις μονομιάς...

Blogger είπε...

Do this hack to drop 2lb of fat in 8 hours

Over 160,000 women and men are using a easy and secret "water hack" to lose 1-2 lbs every night while they sleep.

It's very simple and works on everybody.

Here are the easy steps for this hack:

1) Hold a clear glass and fill it half full

2) And then follow this proven hack

and you'll become 1-2 lbs lighter when you wake up!