ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ''ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΕΚΕ''

Σκοπός του ιστολογίου είναι η κριτική των καπνικών προιόντων -και η ενημέρωση γύρω από αυτά- που κυκλοφορούν στην Ελληνική και τη Διεθνή αγορά.

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : diadiktyakos.tekes@yahoo.com

Καλή Ανάγνωση .....

Ο ιστότοπος περιέχει αναφορές σε καπνικά προιόντα, καθώς και εικόνες προιόντων καπνού.

Μην προχωρήσετε στις ακόλουθες σελίδες αν είστε κάτω από 18 ετών ή κάτω από το νόμιμο όριο ηλικίας σύμφωνα με το οποίο μπορείτε να καταναλώνετε καπνικά προιόντα στη χώρα σας.

Σκοπός του ιστολογίου δεν είναι ούτε η διαφήμιση ούτε η παρακίνηση κάποιου να ξεκινήσει το κάπνισμα.




Τετάρτη 7 Απριλίου 2010

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ακολουθώτας ορθά την απόφαση και άλλων εγχώριων η διεθνών blog η sites αποφάσισα να κηρύξω το περιεχόμενο του blog ως κατάλληλο ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕNΗΛΙΚΕΣ(18 χρονών και άνω και ΗΠΑ 21 χρονών και άνω) . Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι είναι ορθή και ανταποκρίνται στις απαιτήσεις τόσο της εθνικής όσο και άλλων εθνικών νομοθεσιών. Το παρόν blog ΔΕΝ ενθαρύνει την πώληση προιόντων καπνού και δη και σε ανηλίκους ΟΥΤΕ αποτελεί δίαυλο διαφημισης τους. Όποιος προσβάλλεται με οποιονδήποτε τρόπο από το περιεχόμενο του blog να ασθανθεί ελεύθερος να διατυπώσει τις αντηρήσεις του ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο σε αυτό το τόπικ. Δηλώνω ενάντια στο κάποιος ανήλικος ή πνευματικά ανώριμος να ξεκινήσει το κάπνισμα. Δεν υπάρχουν πιο υγιεινά ή λιγότερο επιβλαβή τσιγάρα. Τα τσιγάρα χωρίς πρόσθετα ή τα τσιγάρα χωρίς μεγάλες περιεκτικότητες σε πίσσα και νικοτίνη ΔΕΝ είναι λιγοτερο βλαπτικά.
Εξαιτίας της φύσης αυτού του blog πολιτικά σχόλια θα γίνονται δεκτά και γι' αυτό θα ήθελα να διατηρηθεί ένα επίπεδο κοσμιότητας.

ΚΑΙΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τα ανώτατα επίπεδα σε πίσσα και νικοτίνη που έχει θέσει η Ευρωπαική Ένωση (1999) στις χώρες μέλη είναι 10mg και 1mg αντίστοιχα. Οι προειδοποιητικές ενδείξεις (2001) πρέπει να καταλμβάνουν το 30% της μπροστά όψης και το 40%της πίσω καθώς και στα πλάγια πρέπει να αναγράφονται ακριβώς οι περιεκτικότητες σε πίσσα νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα (10% της επιφάνειας. Οι χαρακτηρισμοί ''Lights'' ''superlights'' ''mild'' ''supermild'' απαγορεύονται να αναγράφονται στα πακέτα (ΕΕ 2005 , ΗΠΑ 2006). Στις ΗΠΑ απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων με τεχνητά αρωματικά με εξαίρεση τα τσιγάρα μέντας (2009). Δηλώνω ενάντια στις επιχειρήσεις καπνού τοσο εγχώριες όσο και διεθνείς που δεν δημοσιοποιούν τη λίστα με τα προσθετικά που προσθέτου στο χαρμάνι του τσιγάρου ή διαθέτου μη ενημεωμένες λίστες, παρά τη σχετική απόφαση της ΕΕ (2003).

8 σχόλια:

jhkihh είπε...

Οι περισσότεροι νόμοι περί τσιγάρων είναι ανόητοι και άσκοποι. Οι απαγόρευση ονομάτων όπως lights είναι πολύ ανόητη γιατί δεν θα αποτρέψει κανέναν από το να σκεφτεί ότι τέτοιου είδους τσιγάρα είναι πιο υγιεινά. Όσο για τον νόμο της Αμερικής για τις γεύσεις, διάβασα πώς με την ίδια λογική έπρεπε να καταργηθεί και η μέντα από την στιγμή που θεωρείται το ίδιο βλαπτική με τα υπόλοιπα τσιγάρα με γεύση. Δεν την κατάργησαν όμως για ευνόητους λόγους... Η νομοθεσία της Ε.Ε για τα όρια, αν και έχει κάποια λογική, είναι αυταρχική και σε κάνει να νιώθεις σαν μωρό που πρέπει να το προσέχουν μήπως καταπιεί καμιά καραμέλα. Ώρες ώρες απορώ με την ανόητη τουρκία που κάνει τα πάντα για να μπει στην Ε.Ε! Θα καταστραφούν πολλά τουρκικά σήματα έτσι...

peliplanwmenos είπε...

Δεν διαωνώ μαζί σου Νίκο απλά μου δόθηκε η ευκαιρία να παραθέσω κάποια στοιχεία που απασχολούν τους καπνιστές και θα ήθελαν περισσότερες πληροφορίες. Το μόνο που το γράφω θα ήθελα να δω είνι η δημοσιοποίηση των συστατικών στο χαρμάνι ακόμα και το είδος των καπνών που χρησιμοποιούν αυτό είναι κάτι που σίγουρα χρειάζεται. Ακόμα και στην Καρέλια έστειλα ε μαιλ σχετικά με αυτό και απάντηση δεν έλαβα, όπωσ για την προέλεση των καπνών τους στο καρελάκι φίλτρο. Για μένα τα τσιγάρα με τεχνιτά προσθετικά αρωματικά συμπεριλαμβάνομενων και των τσιγάρων μέντας θα έπρεπε να καταργηθούν, μάλιστα τα τσιγάρα μέντας είναι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ επικίνδυνα για τις γυναίκες.

jhkihh είπε...

Το ξερω φιλε μου απλα σχολιασα τους νομους. Γταν πολυ σωστο που τους αναγραφεις ωστε να γνωριζουμε λιγο τι μας γινεται. Για τα συστατικα συμφωνω πως πρεπει να αναγραφονται, θα βοηθουσε πολυ. Τα τσιγαρα μεντας διαβασα πως και ειναι πιο βλαβερα αλλα ειναι και πολυ πιο εθιστικα!

Πετρος ο Μποεμ είπε...

Η μεγιστη υποκρισια ειναι,που ναι μεν απαγορευουν την ονομασια Lights ως παραπλανητικη,απο την αλλη ομως με το ζορι όλα τα τσιγαρα κυκλοφορουν με ανωτατα ορια κ.λ.π. που τα αναγκαζουν να γινουν.....Lights. Tελικα αυτοι οι τυποι ποιον κοροιδευουν;Να προσθεσω πως πριν λιγα χρονια ο Προεδρος της Αμερικανικης Αντικαπνιστικης εταιρειας,παραιτηθηκε απο την θεση του,λογο των ψευδων στοιχειων που του επεβαλαν να "ανακαλυπτει".Φευγοντας χαρακτηρισε τους συναδερφους του ως προπαγανδιστες παρα ως επιστημονες.
Περι μεντας: Δεν απαγορευτηκε στην Αμερικη για λογους πολιτικης ορθοτητας,αφου ειναι φυλετικο τσιγαρο. Το 75% των μαυρων καπνιστων καπνιζουν μεντα,σε αντιθεση με τους λευκους που δεν την ακουμπανε.
Προσωπικα ως ανθρωπος φιλελευθερος και υπερ της ελευθερης οικονομιας,θεωρω όλες αυτες τις απαγορευσεις, ως βιασμο της ανθρωπινης αξιοπρεπειας και ψιλοσοβιετικες. Εφοσον υπαρχει ζητηση πρεπει να υπαρχει και προσφορα και όλα τα αγαθα θα πρεπει να πωλουνται νομιμα σε αυτους που επιθυμουν να τα αγορασουν. Ο καταναλωτης πρεπει να εχει το δικαιωμα να μαθαινει τα συστατικα του προιοντως που καταναλωνει,απο εκει και περα ομως ο καθενας ειναι ιδιοκτητης του εαυτου και οχι ιδιοκτησια του Γιωργακη,του Ομπαμα και της Ε.Ε.
Η μοναδικη εταιρεια που δημοσιευει τα προσθετα στα προιοντα της ειναι η ΒΑΤ,παλαιοτερα ηταν και η Γκαλαχερ.Θεωρω πως θα επρεπε να το κανουν ολες καθως και να ενημερωνουν τι καπνα χρησιμοποιουν και απο που τα αγοραζουν.

peliplanwmenos είπε...

Φίλε Πέτρο και η Φίλιπ Μόρις τα δημοσιεύει αλλά οι λίστες της είναι πολύ παλιές να φανταστείς έχουν το σαντε φιλτρο μαλακό, εξ ου και η σχετική αρχική νύξη καθώς το μέτρο της αναγραφής με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο. Και εγώ φιλελεύθερος είμαι και γι' αυτό αναγνωρίζω όντας και καπνιστής το δικαίωμα των χώρων μη καπνιστών καθώς και ότι τα τεχνητά αρωματικά είναι αρκετά επιβλαβή και καθιστούν το ήδη επιβλαβές τσιγάρο πιο επιβλαβές αυτό άλλωστε είναι κοινός τόπος και η ανακάλυψη μπορεί να προέρχεται και από καπνιστή επιστήμονα. Απλώς δεν είμαι άκρατα φιλελεύθερος πιστεύω ότιη ελευθερία μου περιορίζεται από την ελευθερία των άλλων και πτυχές της προσωπικής μου ελευθερίας όπως η υγεία.

Πετρος ο Μποεμ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Πετρος ο Μποεμ είπε...

Αδερφε αυτο με την "ελευθερια των αλλων",πιστευω πως ανετα μπορει να τραβηχτει σαν λαστιχο,ο μοντερνος φασισμος καπου εκει παταει.Προσφατα στην Αμερικη διαβασα,πως εκανε μηνυση εργαζομενη σε συναδερφους της γιατι...εβαζαν αρωματα και θεωρει οτι την ενοχλουσαν στα πνευμονια. Το οτι η καποτε χωρα της ελευθεριας και τωρα της μαλ....ς παει κατα διαβολου το καταλαβαινει κανεις ευκολα,απο το γεγονος πως το δικαστηριο την...δικαιωσε!!!! Με γνωμονα την ελευθερια των αλλων, θα μπορουσαν να απαγορευτουν τα ΙΧ,τα κινητα τηλεφωνα,τα φαγητα με δυνατες μυρωδιες κ.λ.π. Τωρα οι Αμερικανοι βαζουν χερι στα αναψυκτικα,στα Junk Food,στους αγυμναστους.Για να καταλυξω η αγορα επρεπε να αποφασισει για τις απαγορευσεις ή οχι.Εφοσον υπαρχει κοσμος που δεν γουσταρει να αναπνεει καπνο,η αγορα θα καλυπτε την αναγκη αυτη με δημιουργια αναλογων μαγαζιων καθως και με την διατηρηση χωρων για ανθρωπους που γουσταρουν να καπνιζουν.Δεν νομιζω πως ειναι δουλεια του κρατους να αποφασισει για την ζωη των ενηλικων πολιτων του. Κατα την γνωμη η Αμερικη και η ΕΕ,κακως ονομαζονται νεοφιλελευθεροι οργανισμοι, ο φιλελευθερισμος εχει εγκαταλειφθει εδω και δεκαετιες και σιγα-σιγα παμε σε ενα νεοσοβιετικου τυπου καθεστως.Αυτο που με κανει παντως να αισιοδοξω,ειναι πως στις ΗΠΑ και την Βρετανια παρουσιαζονται ιδιαιτερα δυναμικες φυγοκεντρες δυναμεις.

peliplanwmenos είπε...

Στην Αμερική το έχουν πααξηλώσεικαι έχυν περάσει στο αντιθετο άκρο καθώς άλλο η ελευθερία και άλλο η ασυδοσία και άλλο η κρατική προστασία και άλλο ο κρατικός προστατευτισμός. Αυτές οι έννοιες πρέπει να διευκρινιστούν. Δεν δηλώνω παντογνώστης και εγώ τυχαίνει να συγχέω καμιά φορά και αθελά μυ αυτές τις έννοιες. Αντιλαμβάνομαι αυτά που λες και τα παραδειγματα σου είναι πολύ σωστά και εγώ θα μπορούσα (ίσως και καθαρά για τεκμηριωμένο αντίλογο για τη συνέχιση της συζήτησης) παραδείγματα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Αν δεν ξεκαθαριστούν , κατάτη γνώμη μου, οι παραπάνω έννοιες πρώτα απ' όλα από αυτούς που τις πρεσβεύουν τότε η όποια σχετική συζήτηση είναι μια ματαιοπονία. Και χρειάζεται η διεκρίνιση αυτών των εννοιών και όχι απλά η επαναφορά στην προτέρα κατάσταση γιατί τότε επειδή τα ίδια λάθη θα επανηληφθούν έχουμε με δύο λόγια έναν φαύλο κύκλο.